مقدمه کمپرسور کولرگازی

کولرهای گازی در دنیای مدرن امروزی از نظر کارایی جایگزین خوبی برای کولرهای آبی هستند، در این نوع کولرهای تولید هوای گرم و سرد در یک دستگاه انجام می‌شوند. کمپرسور کولرگازی یکی از قطعات و بخش‌های مهم و اساسی در این محصول است که از سیلندر و پیستون ساخته می‌شود. هرگونه آسیب و خرابی در موتور کولر یا کمپرسور آن می‌تواند منجر به بروز انواع مشکلات شود. کمپرسور، در واقع قسمتی جداناپذیر از سیستم کولرگازی محسوب می‌شود و لازم است تا در فضای باز قرار بگیرد. وظیفه موتور کولرگازی یا همان کمپرسور آن گردش و به جریان انداختن گاز مبرد (گاز خنک‌کننده) در مدار سیستم است.

هنگام خرید این محصول انتخاب یک کمپرسور قدرتمند بستگی به این دارد که شما از خنک‌کنندگی کولرگازی چه انتظاری داشته باشید. هرچه خنک‌کنندگی بالا باشد، مسلماً کمپرسور باید قدرتمندتر باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این بخش از کولرگازی آشنا شوید.

تشخیص قدرت کمپرسور کولرگازی

به‌منظور بررسی قدرت کمپرسور و موتور کولرگازی از معیاری به اسم BTU  استفاده می‌شود. این معیار بیانگر این است که نسبت به فضا و مساحت، نیازمند چه نوع اسپیلتی با چه ظرفیت و قدرتی هستید؟ با تعیین کولرگازی مناسب به کمک این معیار امکان انتخاب و خرید مناسب‌ترین کمپرسور باقدرت برای شما وجود خواهد داشت و در مصرف انرژی و هزینه‌ها نیز صرفه‌جویی خواهد شد.

هرچه عدد BTU بیشتر باشد، میزان خنک‌کنندگی اسپلیت بالاتر است. کولرهای گازی بر اساس قدرت خنک‌کنندگی در سه نوع زیر به مشتریان عرضه می‌شوند:

  • کمپرسور کولرگازی T1 که مناسب مناطق معتدل و نیمه معتدل بوده و دارای قدرت خنک‌کنندگی کمی هستند و به موتور سبک نیز معروف‌اند.
  • موتور کولرگازی T2 که مناسب آب‌وهوای خنک و سردسیر بوده و بیشتر از حالت گرمایشی آن استفاده می‌شود.
  • کمپرسور یا موتور کولرگازی T3 که از قدرت خنک‌کنندگی بسیار زیادی برخوردار است و برای مناطق گرمسیری گزینه خوبی است، این کمپرسورها به موتور سنگین نیز معروف هستند.
کمپرسور کولرگازی

کار کمپرسور کولرگازی چیست؟

موتور یا کمپرسور وظیفه فشرده‌سازی گاز مبرد را دارد و با کم‌کردن درجه حرارت گاز آن را به مایع تبدیل می‌کند. به کمک خطوط ارتباطی کمپرسور به یونیت داخلی دستگاه فشار وارد شده و پنل داخلی مایع مبرد تبخیر می‌شود و گرمای محیط را جذب می‌کند. طبیعتاً در گرمای کلافه‌کننده تابستان بدترین چیزی که می‌تواند رخ دهد خرابی کولرگازی خصوصاً در قسمت موتور آن است. با خرید یک کمپرسور باکیفیت می‌توان تا حد زیادی از مشکلاتی جدی در آینده جلوگیری کرد.

اما درهرصورت پس از مدتی کارکردن کمپرسور کولرگازی فرسوده می‌شود و احتیاج به تعویض و یا تعمیر دارد. برای بررسی مشکل اصلی در کمپرسور خراب هم می‌توانید تا حدودی خودتان دست‌به‌کار شوید و هم از تکنسین تعمیر کولرگازی کمک بگیرید. البته بهترین روش کمک‌گرفتن از یک تکنسین حاذق و باتجربه است. تکنسین به کمک تست‌های تخصصی، سلامت کندانسور و اجزای آن را بررسی می‌کند و درصورتیکه خرابی از موتور کولر باشد برای تعمیر و تعویض آن اقدام خواهد کرد. توجه داشته باشید که هنگام تعویض کمپرسور، کولر شما از حداقل شش ماه ضمانت برخوردار شود. یکی از نشانه‌های اصلی خرابی کمپرسور درست کارنکردن جریان متناوب سیستم است.

کمپرسور کولرگازی

انواع کمپرسور کولرگازی

کمپرسورهای کولرگازی در انواع متنوعی به بازار عرضه می‌شوند که شامل: کمپرسور مارپیچی (اسکرال)، کمپرسور روتاری، کمپرسور پیستون، کمپرسور دینامیکی، کمپرسور محوری، کمپرسور دیافراگمی، کمپرسور جابه‌جایی مثبت، کمپرسور گریزازمرکز، کمپرسور مارپیچی، کمپرسور دنده‌ای، کمپرسور دندانه‌دار و کمپرسور فرفره‌ای است.

انتخاب و خرید کمپرسور کولرگازی

قبل از هر مسئله توجه کنید که منطقه و محل زندگی شما چگونه است و سپس موتور کولرگازی مناسب را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که اگر در مناطق گرمسیر ساکن هستید، کمپرسور کولرگازی مدل پیستونی در این منطقه رایج‌تر است. اگر در مناطق سردسیر هستید از کولرگازی با کمپرسور روتاری استفاده کنید. در نهایت چنانچه بودجه شما کافی است و با هزینه بیشتر مشکلی ندارید می‌توانید برای فضای گسترده خود از کولرگازی با کمپرسور اسکرال استفاده کنید.

علت کار نکردن کمپرسور کولرگازی

علت کارنکردن کمپرسور یا موتور کولرگازی مختلف است در ادامه به چند مورد از علل مهم خرابی و کار نکردن موتور کولرگازی اشاره خواهیم کرد.

کثیفی فیلترها و کندانسور

وجود زباله، آشغال، خاک و گردوغبار در فیلترها و کندانسور منجر به خاموشی و ازکارافتادن موتور یا کمپرسور دستگاه می‌شود. هنگامی که فیلتر هوا مسدود شود، جریان هوا به میزان بالایی کاهش می‌یابد و سیم‌پیچی درون دستگاه متوقف می‌شود. پس از آن سیم‌پیچ‌های کندانسور و کمپرسور تحت‌فشار قرار گرفته و سبب افزایش گرما خواهند شد. در بهترین حالت کمپرسور پیش از سوختن و آسیب‌دیدن خاموش می‌شود؛ اما گاهی گرمای بیش از حد مداوم و خاموش نشدن خودکار کمپرسور، در نهایت سبب آسیب آن خواهد شد. به‌منظور جلوگیری از این حادثه، حتماً سیم‌پیچ‌های کندانسور را تمیز کنید و فیلترهای هوا را تعویض نمایید. همچنین لازم است تا کلیه دریچه‌های منبع را نیز جهت عبور جریان هوا آزاد کنید.

مشکلات رله خازن و استارت

خازن‌ها مسئولیت تأمین جریان برق موردنیاز برای راه‌اندازی کمپرسور کولرگازی را برعهده دارد. هر خازن قدرت لازم و کافی جهت آغاز و اجرا را دارد و این قدرت را برای عملکرد کمپرسور، موتور دمنده و فن خارجی تأمین می‌کند. رله استارت کولر، وظیفه انتقال قدرت از خازن‌ها به کمپرسور را برعهده دارد و از مهم‌ترین علل بروز مشکلات در کمپرسور است. زمانی که کمپرسور یا موتور کولرگازی کار نمی‌کند، اما صداهایی از قسمت رله استارت به گوش می‌رسد، به‌احتمال زیاد خازن ازکارافتاده است. به کمک یک مولتی متر می‌توان سوختگی خازن را بررسی کرد.

اورلود روی کمپرسور کولرگازی

اورلود کمپرسور از قطعات مهم در کولرگازی است که جهت حفاظت از کولر و جلوگیری از سوختن آن و خطرات احتمالی تعبیه شده است. هنگامی که کولرگازی در اثر کثیفی یا افزایش فشار جریان برق دچار داغی کمپرسور می‌شود، اورلود جریان برق را قطع کرده و تا زمانی که کمپرسور خنک نشود هرگز دستور شروع به کار را به آن نمی‌دهد.

قطع شدن مدار

از دیگر بخش‌های مهم کولرگازی برد الکترونیکی آن است که وظیفه تأمین ولتاژ مصرفی دستگاه را برعهده دارد. چنانچه برد الکترونیکی کوچک‌ترین اشکالی داشته باشد، ولتاژ موردنیاز تأمین نخواهد شد و کولرگازی از کار می‌افتد. لذا توجه به این نکته که پیش از تعویض برد قطعاتی مانند اورلود کمپرسور، خازن و کمپرسور را چک کنید، ضروری است. پس از اطمینان از سالم بودن این قطعات برد دستگاه را تعویض کنید.

مشکلات برق

قطعی ناگهانی برق از دیگر دلایل کار نکردن کمپرسور کولرگازی است. مشکلات و نوسانات برقی باعث می‌شود تا کمپرسور قدرت لازم برای کارکردن را کسب نکند. این موضوع باعث می‌شود تا فن هنگامی که واحد مرکزی دستگاه مشکلی ندارد به کار خود ادامه دهد؛ بنابراین حتماً سیم‌کشی اتصال دو قسمت را بررسی کنید.

نشت مبرد

مبرد (خنک‌کننده کولر) ماده‌ای است که حالت سیال دارد و با جذب حرارت و گرما فوراً تغییر شکل می‌دهد. در سیکل‌های تبریدی کولرهای گازی این سیال کاربرد فراوانی دارد. گز مبرد استفاده شده در کولرگازی داخل محفظه کمپرسور قرار گرفته و چنانچه در این قسمت نشتی ایجاد شود، کولرگازی از کار خواهد افتاد. دقت کنید که این گز مسموم‌کننده نیز هست.

ازکارافتادن موتور

روبه‌روشدن با صداهای عجیب‌وغریب به هنگام روشن‌کردن کولرگازی نیز نشان‌دهنده اشکال در موتور کولر است.

مشکل سیم‌کشی

سیم‌های موتور کولرگازی برای عبور جریان برق، گرمای زیادی را تحمل می‌کنند. باگذشت زمان در اثر استفاده مداوم، همین موضوع سبب سوختگی سیم‌ها خواهد شد. به دنبال این موضوع جریان برق ارسالی به کمپرسور قطع شده و دستگاه کولرگازی از کار می‌افتد.

خرابی ترموستات

از قسمت‌های اصلی کولرگازی ترموستات آن است که مسئولیت کنترل دما و فرمان به کولرگازی را برعهده دارد. اگر ترموستات خالی و یا شکسته شود، لازم است تا نسبت به تعویض آن اقدام شود. این بخش فرمان دهنده کولرگازی از اتصالات الکتریکی فراوانی تشکیل شده است که باگذشت زمان آسیب می‌بینند. ترموستات در این مواقع تنها قادر به روشن‌کردن کمپرسور موتور کولر نیست و توانایی روشن‌کردن موتور فن را دارد.

خرابی کمپرسور

همان‌طور که می‌دانید کمپرسور از دو بخش مکانیکی و الکتریکی ساخته شده است. هرکدام از قسمت‌های یک کمپرسور کولرگازی باگذشت زمان و استفاده نادرست خراب شده و نیاز به تعویض دارند. دقت کنید که پیش از تعویض هر قسمت، کلیه بخش‌های کمپرسور را بررسی کنید و برای جلوگیری از گرمای بیش از حد دستگاه فیوز برق کولرگازی را قطع کنید و مجدد آن را راه‌اندازی نمایید.

سنسور کولرگازی

سنسور یک کولرگازی وظیفه تشخیص و سنجش دمای هوا و فرمان راه‌اندازی کمپرسور و یا قطع آن را برعهده دارد. زمانی که هوا از حد استاندارد گرم‌تر می‌شود، سنسور میکروسوئیچ تأمین‌کننده برق فن مسئولیت فعال‌کردن کمپرسور را برعهده می‌گیرد؛ بنابراین در صورت خرابی سنسور کمپرسور فعال نخواهد شد.

محل قرارگیری سنسور

محل قرارگرفتن سنسور کنترل دما باید مناسب باشد؛ در غیر این صورت فرمان درست تشخیص دمای محیط صادر نخواهد شد و همین سبب خرابی و ازکارافتادن کمپرسور می‌شود.

کمپرسور کولرگازی

چه زمانی کمپرسور کولرگازی نیاز به تست دارد؟

زمانی که فن بیرونی کولر کار می‌کند اما کمپرسور غیرفعال است و یا هنگامی که کولر سرمای کافی از خود تولید نمی‌کند یا اینکه فن داخلی کار می‌کند ولی هنگام واردشدن کمپرسور به مدار، کولر خاموش می‌شود، کمپرسور نیاز به تست و بررسی دارد.

پیش از انجام تست ابتدا لازم است تا قطعاتی که در مسیر کمپرسور هست را تست کرد و بعد از آن از جریان برق ترمینال کندانسور اطمینان حاصل کرد. سپس کنتاکتور و سالم بودن خازن‌ها بررسی نمود و درصورتی‌که مشکل از هیچ یک از این 3 قسمت گفته شده نبود، تست را انجام داد.

نحوه تست خرابی کمپرسور کولرگازی

کمپرسور به‌عنوان قلب کولرگازی یکی از حساس‌ترین بخش‌های دستگاه است؛ بنابراین برای تشخیص اختلال در آن، باید هر بخش را جداگانه عیب‌یابی کنید. پیش از شروع تستس حتماً از قطع بودن فیوز اصلی مطمئن شوید.

محل استقرار کندانسور

محل قرارگرفتن کندانسور و کمپرسور کولرگازی را بررسی کنید و ببینید که آیا گردش هوای اطراف آن مناسب است یا نه. بسته بودن فضای اطراف کندانسور از دلایل اختلال در کمپرسور است.

تست سیم‌پیچی کمپرسور

مسدود شدن یا متراکم شدن سیم‌ها، گردوخاک و عوامل محیطی موجب اختلال و خرابی سیم‌های کمپرسور و کندانسور شود. برای انجام تست سیم‌پیچی درپوش و سوکت‌های کمپرسور را بررسی کنید تا روغنی نباشد، وجود زیاد روغن عامل قطعی جریان برق است. ترمینال سوخته و آسیب‌دیده که روی کمپرسور قرار دارد را پیدا کنید. ترمینال‌ها در واقع گره‌های فلزی هستند که سیم‌ها به آن وصل شده‌اند و معمولاً در کنار کمپرسور قرار گرفته‌اند. از عدم سوختگی یا آسیب ترمینال‌ها اطمینان حاصل کنید تا در صورت سلامت کامل آنها را با یک مولتی متر تست کنید و از وجود جریان برق مطمئن شوید.

جهت تست سیم‌پیچی از یک اهم‌متر استفاده کنید و کانکتورهای کمپرسور را بررسی نمایید. اگر صدای بوق شنیدید، سیم‌پیچ سالم بوده و در غیر اینصورت احتمالاً کمپرسور اورلود کرده است. اتصال بدنه کمپرسور کولرگازی را هم جدی بگیرید، کانکتورها نباید به بدنه متصل باشند، به کمک اهم‌متر اتصال بدنه را چک کنید. در صورت اتصال، سیم‌پیچ نیازمند تعویض است، اما اگر اتصالی در کار نبود به سراغ مرحله بعدی تست بروید.

تست صدای زیاد کمپرسور

پس از انجام تست در مرحله قبلی و اطمینان از سالم بودن سیم‌پیچی، نوبت به تست صدا می‌رسد. در این تست اتصال بین کابل استارت و ترمینال را جدا کرده و آن را به برق وصل می‌کنیم. چنانچه کمپرسور روشن نشد، مشکل همین است و لازم است تا آن را تعویض کرد؛ اما در صورت روشن شدن به سراغ مرحله بعد می‌رویم. توجه داشته باشید که زمان این تست نباید طولانی شود و اگر کمپرسور برای مدتی کارکرد و دوباره متوقف شد بازهم نیاز به تعویض دارد.

تست فشار کمپرسور

تست فشار کمپرسور به دو روش گیج مانوفیلد و تست دستی انجام می‌شود. به‌طورکلی افت فشار از عمده‌ترین دلایل خرابی کولرگازی است. به‌منظور تست لازم است تا گاز دستگاه را تخلیه نمود و لوله‌های ورودی و خروجی به یونیت را باز کرد تا پنل بیرونی آزاد شود.

سخن آخر

در این مطلب درباره کمپرسور کولرگازی و علل ازکارافتادن آن و همچنین نکات مهم هنگام خرید این محصول توضیحاتی به شما عزیزان ارائه شد. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتواند در خرید یک کمپرسور باکیفیت و قیمت مناسب و یا تعمیر آن به نحو احسنت کمک کرده باشد. شما می‌توانید جهت تعمیر، تعویض و خرید انواع کمپرسور به سایت معتبر ما مراجعه کنید.